Balkonrandmuziek – vrijdag 28 maart 2008

Op voorstel van Jan Uiterwijk, oprichter en enthousiast lid van muziekavonden van het Gilde,  besteedden we een avond aan de Nederlandse muziekgeschiedenis door de eeuwen heen. Jan had daartoe een mooi schematisch overzicht gemaakt.

Als voorbeelden hoorden we muziek van Jan Pieterszoon Sweelinck (1562 – 1621), Unico Wilhelm van Wassenaer (1692-1766), Pieter Hellendaal (1721-1799), J. G. Meder (1735-1805), Antoine Fodor (1768-1846) en een prachtig (dwars)fluitconcert van de Rotterdammer Theodoor Verhey (1848-1929).

180pxcornelis_dopperMet Verhey waren we aangekomen in een tijdsbestek waar het Nederlandse muziekleven internationale proporties aannam, immers: het Concertgebouw in Amsterdam kwam beschikbaar. En daar werden de muziekhelden uit die tijd vereeuwigd met hun naam in de balkonrand. Tal van niet-Nederlanders zijn er vereerd, maar ook zeven Nederlanders. Johannes Verhulst, Bernard Zweers, Julius Röntgen, Alfons Diepenbrock, Johan Wagenaar, Cornelis Dopper, Willem Pijper: wereldberoemd in uitgehouwen letters. Maar tja, wat voor muziek schreven ze ook alweer? We luisterden naar muziek van Verhulst, Röntgen, Diepenbrock en Dopper, de componist uit Stadskanaal… En kwamen tot de conclusie dat er heel wat meer moois is geproduceerd dan we vóór deze muziekavond voor mogelijk hielden.

Van al deze componisten (met uitzondering van Meder) zijn biografiën te vinden op Wikipedia. Gewoon in het linkermenu even de (volledige) naam intikken en de pagina verschijnt.

Leave a comment

Filed under Speellijsten

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s