25 april… Volksmuziek, deel 1

AdmusicfolkVrijdag 25 april was een avond om niet stil bij te zitten. De wereld trok voorbij in klanken die niet zelden ook bedoeld waren om de mensenmassa in beweging te brengen: volksmuziek uit Moldova, Polen, Roemenië, Bulgarije, Slovenië, Oekraine, Armenië, maar ook Spanje trok voorbij. Jos van der Pal introduceerde de typisch Catalaanse sardana, gespeeld door een zogeheten ‘cobla’ bestaande uit 11 mensen die 12 instrumenten bespelen. Op de tambori en de contrabas na, allemaal blaasinstrumenten. Verder hoorden we prachtige muziek uit Afrika (nu eens niet het bekende tromgeroffel) en zelfs een bijdrage waarin Stef Bos Zuid Afrika bezong – en dan vooral het suikerbossie. Ook Italiaanse volsmuziek uit Genua trok voorbij (we weten nu waar de Italiaanse tenor vandaan kwam) evenals the Gillies of Scotland.
Volksmuziek was (is?) vaak een inspiratie voor de serieuzere componist. Dat er veel aan goed uitgevoerde volksmuziek te genieten valt, werd overduidelijk. Die componisten waren (zijn?) zo gek nog niet!
Wij ook niet, dus we gaan gewoon nog een avondje door: er is nog véél meer muziek die gekend mag worden. En die laten we dan ook horen! Tot vrijdag de 30ste mei?

Leave a comment

Filed under Speellijsten

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s