De beste Mattheus ooit?

L_cacd88030Op de laatste avond van het Muziekgilde voor de zomervakantie kwam tijdens de pauze een bijzondere uitvoering van de Mattheus Passion van Bach ter sprake. Enkele bezoekers hadden op Goede Vrijdag, 21 maart, een herhaling van die uitvoering gezien op TV. Van wie was die uitvoering, en is-ie op DVD of video beschikbaar?

Na enig speurwerk zijn we er achter! Op de NCRV website is deze tekst nog terug te vinden: "In deze BBC-productie uit 1994, onder regie van de Britse drama-regisseur Jonathan Miller, zitten de solisten, het koor en het orkest in een cirkel. De uitvoerenden treden naar voren tijdens de uitvoering.  De zesentwintig jonge muzikanten van het orkest spelen op historische instrumenten en worden bijgestaan door twee koren van twaalf zangers en zangeressen. Dirigent is deze Mattheus Passion is Paul Goodwin, professor aan het Royal College of Music. Solisten zijn onder ander Rufus Muller (Evangelist), Richard Jackson (Jesus), sopraan Nancy Argenta en counter-tenor Jonathan Peter Kelly."
Een video of DVD is er, zo blijkt uit de speurtocht op internet, nooit van gemaakt en dus ook niet in de handel (al blijkt uit tal van reacties dat er wel een markt voor is… Maar ja, daar dacht men in 1994 nog niet aan, vermoedelijk). Wel is er een CD gemaakt, maar volgens Amazon is deze niet meer in de handel. Vreemd genoeg lijkt het erop dat de CD nog wel verkrijgbaar is bij Calarecords (highlights) of compleet (beetje duurder). Een kwestie van gewoon proberen, dus.
En voor wie op Marktplaats of soortgelijke op zoek wil naar iemand die er misschien een opname van heeft gemaakt, kunnen de bovenstaande gegevens misschien handig zijn…

Advertisement

Leave a comment

Filed under Speellijsten

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s