First night of OUR Proms!

180pxbbc_proms_31 Traditioneel werden op de tweede zaterdag in september in Groot Brittannië de Proms – een acht weken durende serie concerten tijdens in de zomer – afgesloten met de Last Night of the Proms. Elk jaar is dat weer een feest om naar te kijken, bij te grijnzen (om al die gek uitgedoste mensen) en stiekem bij mee te zingen.

De ‘Prom-gekte’
De Proms (kort voor promenade concerten) bestaan al sinds 1895. The Last Night kent sinds mensenheugenis een vast programma in het deel na de pauze: Edward Elgar’s Pomp and Circumstance March No. 1 (Land of Hope and Glory), Sir Henry Wood’s Fantasia on British Sea Songs, gevolgd door Thomas Arne’s Rule Britannia. Het concert wordt afgesloten met Hubert Parry’s Jerusalem (op een gedicht van William Blake). Voor de pauze gaat het er wat minder ‘nationalistisch’ aan toe en is muziek van niet-Britse componisten ook toegestaan. Ook treedt een internationaal bekend solist op, zoals dit jaar bariton Brynn Terfel, een Brit die niet onder stoelen of banken steekt dat-ie uit Wales komt.
Sinds 1985 wordt ook een Night of the Proms uitgevoerd op het vaste land. Het begon in Atwerpen maar de ‘Prom-gekte’ heeft zich uitgebreid naar tal van andere landen, inclusief Nederland. The Night of the Proms wordt hier jaarlijks uitgevoerd in de Rotterdamse Ahoy. Toch haalt die het niet bij de Britse uitvoering: er wordt symfoniemuziek met pop gemengd. Zelfs het orkest wordt elektronisch versterkt… Dat kan beter!

Dat kan beter!
Komende vrijdag, 26 september, hervatten we onze muziekavonden en we nodigen u graag uit voor een First Night of OUR Proms. Ook de Nederlandse muziekcultuur kent prachtige Nederlandse, patriottistische juweeltjes (al was ’t even zoeken…)
We horen muziek van Van Anrooy, Dopper, Verhulst, Wagenaar. Alleen is ’t nog even zoeken naar een echt mee-zing nummer. Heeft u een idee? Neem ’t mee. En welke internationaal bekende Nederlandse solist zou u willen laten optreden? Met wat?

Komt allen! Voor vlaggetjes en hoedjes wordt gezorgd (u mag ze ook zelf meenemen natuurlijk, evenals spandoeken – liefst met leuke teksten. Maar ‘t HOEFT niet hoor).
We beginnen om 19.30, in de kapel aan de ’s Gravelandseweg 144 te Hilversum. Voor een tegemoetkoming in de kosten voor de huur vragen we € 6,–.

Advertisement

3 Comments

Filed under Aankondigingen

3 responses to “First night of OUR Proms!

 1. Jos van der Pal

  Toevallig zijn wij (het Baarns Mannenkoor) bezig met de voorbereiding van de misa criolla voor een uitvoering met kerstmis. Als bekende Nederlandse solist zou ik Pieter Wispelwey kiezen. Ik neem vrijdag een cd van hem mee.First night of our proms lijkt mij een leuk idee.
  tot vrijdag
  Jos

 2. Jan Uiterwijk

  LP’s zijn nog altijd mijn favoriet. Voor een goede draaitafel(en andere toestellen !) kun je gaan naar onze eigen Hilversumse “Rhapsody” aan de Borneolaan: http://www.rhapsody.nl .

 3. Madelon

  Wat betreft een dvd van de St. Matthew Passion olv Paul Goodwin – prod. Jonathan Miller – ik heb van mijn originele videoband (indertijd gekocht bij de NCRV) een dvd gemaakt. Die valt te kopieren……..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s