Een half jaar geleden verscheen deze profetische zin op ons weblog, naar aanleiding van de bijzondere muziekavond (op 26 maart) over vergeten Nederlandse componisten uit Nederlands Indië:
"Nu maar hopen dat ook het Muziekgilde een rimpeling veroorzaakt in de olievlek die deze vergeten periode, en vergeten meesterwerken, weer aan het licht brengt!"
Pianist Henk Mak van Dijk vertelde over zijn onderzoek naar het bloeiende muzikale leven in Indië voor de Tweede Wereldoorlog en speelde een aantal wonderschone, maar inmiddels vergeten composities van inmiddels vergeten componisten.
Gezocht en gevonden…
De rimpeling in de olievlek is intussen een feit! Vergeten meesterwerken komen weer aan het licht! Mede dankzij speurwerk van het Muziekgilde kon Henk Mak van Dijk op 12 oktober jl. in Amsterdam een kijkje nemen in een kist met de nalatenschap van componist/dirigent Dirk Fock.
Het belang van de dirigent
Die kist onthulde méér dan sonates (zoals op de foto) en twee volledige opera's. Er ging een wereld open aan muziekcultuur uit de eerste helft van de 20ste eeuw: recensies, affiches, aanbevelingen, pogingen tot biografiën van de jongste klerk op artiestenbureau Columbia Concerts etc. Er dook een beeld op van vooroorlogse netwerken van componisten, dirigenten en orkesten in Europa en Amerika – en het gaf inzicht in wie wie groot maakte. Opeens ontstond het beeld van het belang van de dirigent…
Een reis door muziek uit de Roaring Twenties
Tijdens onze muziekavond, vrijdag 29 oktober, hoort u het verhaal (tot nu toe, want er is nóg een kist die geopend moet worden) van de zoektocht naar werk en leven van dirigent/componist Dirk Fock. En we beluisteren werken van de componist die hem groot maakte (Richard Strauss) en die hÃj groot maakte: Maurice Ravel, Igor Strawinsky, Darius Milhaud, Zoltan Kodaly.
Foto: Dirk Fock met Igor Strawinsky (aan de piano)
We staan stil bij het muziekleven aan het begin van de twintigste eeuw, de reizen die componisten en dirigenten maakten (men vloog nog niet…), de concertreeksen die ze programmeerden, de abonnementsconcerten. Zelfs de belangrijke rol van Den Haag (conservatorium en museum) in de ontwikkeling van de Nederlandse muziekcultuur komt aan bod. Zonder de jeugdconcerten van conservatorium-directeur Peter van Anrooy had de Haagse jeugd immers nooit uit z'n dak kunnen gaan voor dirigent Toscanini…
Ga mee op reis, door een wereld die verdacht veel lijkt op de huidige (nog wel! – als het kabinet althans niet doorgaat met het onzinnige plan om het Muziek Centrum voor de Omroep op te heffen. Zet u ook even een handtekening?)
Heeft u wat met dirigenten? Of één in het bijzonder? Neem dan wat werk mee…
Vrijdag 29 oktober, half acht, Sint Annagebouw achter de Vituskerk aan de Emmastraat in Hilversum. We vragen 6 € als bijdrage in de huurkosten. Tijdens de avond kan er thee, koffie of een drankje genuttigd worden. De avond eindigt uiterlijk om elf uur.