Speellijst 29 oktober 2010

'Op zoek naar werk en leven van Dirk Fock'

Dirigent en componist Dirk Fock (1886 – 1973, Batavia) kwam tot het Gilde tijdens de bijzondere muziekavond over (klassieke) muziek uit Indië. Pianist Henk Mak van Dijk speelde er delen uit Focks' Java Suite. Maar wie was Dirk Fock?
Dat wordt, mede door onderzoek van het Hilversumse Gilde steeds duidelijker. Tijdens de muziekavond luisterden we naar muziek uit de tijd van Fock.
Zoals muziek van zijn vioolleraar Joseph Joachim; Hebreeuwse melodiën, Sostenuto, gespeeld door Michael Gieler, altviool en Lauretta Bloomer, piano

In het begin van de 20ste eeuw duikt Fock op in Mühlhausen (Mulhouse nu) waar hij als vaste dirigent de complete Ring uitvoert – 28 jaar oud!
Siegfried – Richard Wagner. Een deel uit Der ‘Ring’ Ohne Worte, Berlijns Philharmonisch orkest, dirigent Lorin Maazel

In 1923 keert Fock vanuit New York op verzoek van Richard Strauss terug naar Wenen.
Richard Strauss' Wiegenlied, gezongen door Canadees/Duitse sopraan Edith Wiens, Rudolf Jansen begeleidde op de piano.

Fock was ook actief in Parijs en er erg nauw betrokken bij de nieuwe werken van Maurice Ravel. In de boeken staat altijd wie de eerste concerten speelden, maar niet wie de premiere dirigeerde… en dat was Fock!
Maurice Ravel, Pianoconcert voor linkerhand, Orchestre Symphonique de Montréal, Charles Dutoit. Pascal Rogé zat achter de vleugel.

In Parijs had Fock niet alleen contact met Ravel, maar ook met Igor Strawinsky die hij met succes in Wenen introduceerde. Een bijzondere vriendschap had Dirk Fock met Darius Milhaud, die hij naar New York haalde en kennis liet maken met de jazz.
Darius Milhaud, La création du Monde. Gespeeld door de London Symphony Orchestra Chamber Group, onder leiding van John Carewe.

We sloten – natuurlijk! – af met enkele delen uit Dirk Fock's Java Suite, gespeeld door Henk Mak van Dijk.

Ferry van Geffen bracht geluidsopnamen mee van repeterende dirigenten, oude meesters: John Barbirolli en Arturo Toscanini. Het gaf een mooi inzicht in het 'werk' van de dirigent, vóór wij als toehoorders mogen genieten van het uiteindelijke resultaat.

Advertisement

Leave a comment

Filed under Speellijsten

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s