Muziekavonden: hoe is 't zo gekomen?

Door Jan Uiterwijk

Dit stukje van Marijke Koeman in de “Gooi en Eemlander” vertelde van de maandelijkse avonden van het Muziekgilde. (Klik op het plaatje voor een vergroting). Muziekliefhebbers laten er hun favoriete muziek horen gevolgd door een geanimeerde wisseling van gedachten.
Dit gebeurt al vele  jaren.

Tijdens de luisteravond van 2 maart j.l. kwam de vraag: “Hoe is dit zo ontstaan ?” Daar wil ik even op ingaan. Historisch gezien ontstonden zulke avonden met het verschijnen van de langspeelplaat (LP) halverwege de vorige eeuw. De LP maakte het ononderbroken luisteren gedurende twintig minuten mogelijk en de LP gooide de toegang tot muziek wereldwijd open voor iedereen!

‘Klassieke’ luisteravonden
Ik heb dit beleefd in de vijftiger jaren wonend bij een tropische woestijn. Daar was geen cultureel vermaak. Wij bestelden onze LP’s in Noord Amerika, kochten de apparatuur en bouwden degelijke kasten voor de luidsprekers. Muziekliefhebbers verzamelden zich in de sociëteit. Sedert de vorige eeuw heeft menigeen nu allerlei dragers van muziek in huis.

“Ik weet er niets van”
In gesprekken horen we over klassiek wel de opmerking: “Soms vind ik het mooi maar ik weet er niets van”. Dit was voor het Gilde Gooi Noord de tip om “muziek” op te nemen in de  Gilde-projecten zoals fietsen, wandelen, samenspraak en senior-web. Zo kwamen muziekliefhebbers en belangstellenden bij elkaar en werd ook op muziekgebied het Gilde actief: sámen plezier in het doorgeven en uitwisselen van kennis en ervaring. Dat is een uitbreiding van de oorspronkelijke Gilde-opzet van persoonlijk advies één-op-éen.

“Klipsch” muziekluidsprekers
We begonnen omstreeks de eeuwwisseling in een studio in Loosdrecht waar we konden luisteren naar de prachtige, maar heel kostbare “Klipsch” muziekluidsprekers van Frits de Vries. Hij importeerde die voor Nederland uit Amerika. Die luidsprekers zijn in staat alles van muziek getrouw weer te geven. Het was verrassend te horen hoe mooi LP’s klinken door goede luidsprekers! Helaas was Frits toe aan de 65-jarige leeftijd en wij moesten een andere plaats zoeken.

Zelf verder bouwen…
Die vonden wij in de “Muziekerije”-kelder van Toon Heuwekemeijer, waar we enige jaren heel gezellig bij elkaar kwamen met onze eigen apparatuur en luidsprekers van Toon. Helaas kwam ook hieraan een eind doordat de zaak ophield te bestaan en de kelder werd toegevoegd aan de ernaast liggende keukenwinkel. Na veel zoeken kwamen we in het mooie houten kerkje bij “Quatre Bras”, maar daar was slechts aansluiting voor spraakluidsprekers. We vonden tenslotte de mooiste gelegenheid in “Sint Anna”. Henk Griffioen bouwde prachtige afspeelapparatuur en ik gaf mijn “Klipsch”-luidsprekers in bruikleen.

Zo is het gekomen !

We zullen meer muziekliefhebbers moeten bijeenbrengen: kenners van muziek maar vooral leergierige belangstellenden, om deze Gilde-avonden op ruimere schaal voort te zetten zodat we ook kunnen sparen voor Gilde-apparatuur en dito luidsprekers! Doet U mee ?

j.h.uiterwijk@kpnmail.nl

Advertisement

1 Comment

Filed under Vragen en Antwoorden

One response to “Muziekavonden: hoe is 't zo gekomen?

  1. Wat leuk deze geschiedenis over het ontstaan van het Gilde! Sinds ik deelneem aan de avonden van het Gilde ben ik een luisteraar geworden van b.v. omroep Klara en bestaan mijn aankopen van CD’s
    uit klassieke muziek. Er is zoveel voor mij nog te ontdekken. Iedere muziekavond geniet ik intens. Ik kijk ook erg uit naar de afspeellijst van een vorige avond en probeer van wat ik mooi vind de CD te vinden.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s