2011: een terugblik

“Sinds ik deelneem aan de avonden van het Gilde ben ik een luisteraar geworden van b.v. omroep Klara en bestaan mijn aankopen van CD’s uit klassieke muziek. Er is zoveel voor mij nog te ontdekken. Iedere muziekavond geniet ik intens. Ik kijk ook erg uit naar de afspeellijst van een vorige avond en probeer van wat ik mooi vind de CD te vinden.” (reactie van een deelneemster)

Ten behoeve van het jaarverslag van Het Gilde schreven we onlangs een overzicht van de avonden in 2011. Een deel daarvan is op deze website niet terug te vinden. De aanbieder van dit (gratis) blog besloot na de zomer van 2011 over te stappen op andere software. In plaats van de aangekondigde ‘paar dagen op zwart’ bleef het bloggen een kleine vier maanden (niet alleen voor het ‘Muziekgilde’ maar ook voor een kleine 400 duizend andere bloggers) onmogelijk. Vandaar dat we ons (deel van het) jaaroverzicht nu ook hier publiceren.
Een overzicht van de avonden in 2011.

In januari (vrijdag de 14de) woonden de ‘muziekgildeliefhebbers’ de Nieuwjaars- en Jubileumbijeenkomst (25 jaar Gilde Hilversum en Wijdemeren) in wijkcentrum De Koepel bij. Daar werd de gemeente Hilversum de jubileum CD (met muziek van Hilversumse componisten) aangeboden waaraan door verschillende muziek-vrijwilligers, onder leiding van GJ van Lonkhuyzen, keihard gewerkt was. Het Muziekgilde liet de aanwezigen kennismaken met één van de ontdekkingen tijdens de muziekavonden; de jonge Japanse virtuose jazz-pianiste Hiromi Uehara.

Op vrijdag 4 februari, in de tijd van het jaar dat veel mensen de agenda pakken en bedenken waarheen dit jaar op vakantie, stonden we stil bij muziek uit Frankrijk. Dat is immers het meest populaire vakantieland…

Vrijdag 4 maart werd verder ingespeeld op het thema ‘Frans’ maar ook op ‘Duits’: Nederland kende tal van componisten die het soms met elkaar niet zo goed konden vinden… Ze vonden de één te Frans of juist te Duits. We luisterden naar typische voorbeelden van die stromingen.

Gildelid Henk Griffioen pakte vrijdag 1 april uit met geluid en beeld en toonde ons in klank en beeld de rijke orgelcultuur in Nederland en daar buiten. Alles kwam langs: van Bach tot Louis van Dijk en er was ook een keur aan organisten te horen, van Albert Schweitzer tot Piet Kee.

Ferry van Geffen liet ons op vrijdag 6 mei kennismaken met écht luisteren naar muziek: hoe doe je dat, waar let je op, wat grijpt je? Leonard Bernstein heeft eens gezegd: “People are hearing a lot of music but they are not really listening to it”. Aan de hand van de vier bouwstenen van muziek (ritme, melodie, harmonie en toonkleur) vertelde Ferry over “luisteren” – met natuurlijk tal van muziekvoorbeelden.

Op 10 juni werd het seizoen afgesloten met een bijeenkomst in huiselijke kring. Daar traden groepjes muziekliefhebbers tegen elkaar in het strijdperk aan de hand van het Triviant-achtige spel Classico. Naast kennisvragen over muziekstijlen, componisten, uitvoerenden waren er ook korte fragmenten te horen waarover vragen moesten worden beantwoord.

Op 2 september begon het nieuwe seizoen en dat stond in het teken van nieuwe media en nieuwe kansen voor oude muziek! We beluisterden hoe twee knotsgekke en briljante muzikanten via Facebook duizenden jonge mensen enthousiast maken voor ouderwetse muziekinstrumenten, hoe het Youtube Symphony Orchestra na openbare audities via video-filmpjes in het Sydney Opera House presteerde en hoe internet het mogelijk maakte dat componist/dirigent Eric Whitacre een virtueel koor van meer dan 185 stemmen uit 12 landen samenstelde om zijn Lux Aurumque uit te voeren, zonder dat de leden elkaar ooit in levende lijve troffen…

Na ‘nieuw’ stortten we ons op 7 oktober, op ‘oud’: Barok! En we stonden stil bij de verschillende soorten uitvoeringen: van de (ouderwetse) stevige, gespeeld met moderne instrumenten en grote aantallen – tot de (modernere) uitvoeringen waarbij de oorspronkelijke klank wordt nagestreefd. We maakten kennis met twee uitzonderlijke stemmen: die van de counter tenor Philippe Jaronssky en van contra alto Marjana Mijanovic.

Vrijdag 4 november was Franz Liszt-avond. “Volgens de katholieken ben ik te protestants, de protestanten vinden me te katholiek. En de Duitsers vinden me te Frans, de Fransen te Duits. De Hongaren vinden me te veel een zigeuner…” De dagen voorafgaand aan de muziekavond werd wereldwijd stilgestaan bij de 200ste verjaardag van dit wonderkind, deze pianovirtuoos, dit 19de eeuwse pop-idool. En het Muziekgilde ontdekte hoe divers (en vaak dus vergeten) het oeuvre van deze componist was.

De laatste muziekavond van 2011, op 2 december, stond in het teken van de komst van de Sint. Hij werd maar met een paar muziekstukken gehuldigd (door onder meer Bernard Zweers, Benjamin Britten en Joseph Haydn) en daarmee was de avond niet gevuld. Dus… op deze laatste muziekavond van dit jaar bereidden we ons ook alvast voor op de feestelijke kerstdagen en lieten elkaar de muziek horen die we tijdens deze periode graag opzetten.

Dit laatste geheel in het teken van het wezen van de muziekavonden: niet alleen wordt er kennis doorgegeven, we delen ook mét elkaar onze kennis en voorliefdes.

Advertisement

Leave a comment

Filed under Speellijsten

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s