Vrijdag 5 oktober 2012: Einojuhani Rautavaara…

Vrijdag 5 oktober is er alweer een muziekavond. En wat voor één… Centraal staat de wonderbaarlijke, ontroerende en betoverende muziek van Einojuhani Rautavaara. Dat niemand zijn muziek kent, ligt ongetwijfeld aan zijn naam. Want wie kan die onthouden of zelfs uitspreken…? Rautavaara is een Finse componist en muziekpedagoog die vier dagen na onze muziekavond 84 jaar geleden werd geboren.

 

Een hédendaags componist… laat het u niet afschrikken! Liefhebbers hebben hem allang ontdekt, zoals te merken valt aan het aantal video’s dat op Youtube is geplaatst om zijn muziek te verbreiden. Met commentaren als: “F*cking genius!!! Better than Rachmaninov :P” (met excuus voor de uitroep) in reactie op Rautavaara’s eerste pianoconcert.

Aansluitend op de muziek van de Fin, die zijn inspiratie (mede) haalt uit religieus-metafysische materiaal en teksten van het sjamanisme tot de Oosterse Orthodoxie, duiken we in de hedendaagse uitvoeringen van muziek die z’n inspiratie vond in de volkswijzen en -klanken langs de zogeheten zijderoute: langs de Middellandse zee, door Iran, Afghanistan tot in China. Minstens even betoverend en ontroerend…

Heeft u ook opmerkelijke, onbekende klanken uit verre oorden in de CD kast staan? Neem ze mee.
Laat u vrijdag verrassen: vanaf half acht, in het Sint Annagebouw achter de Vitus, ingang Schapenkamp. We vragen 6 € als bijdrage in de huurkosten. Als altijd: koffie, thee, een drankje en een hapje aanwezig. We eindigen uiterlijk half elf.

Advertisement

4 Comments

Filed under Aankondigingen

4 responses to “Vrijdag 5 oktober 2012: Einojuhani Rautavaara…

 1. Jos van der Pal

  Ik ben zeer benieuwd. Ik wil graag een korte bijdrage leveren van ongeveer 10 tot 15 minuten. Het betreft hier koormuziek volgens de Russisch Orthodoxe Ritus.
  Brengt ons ook in de sfeer van landen rondom de zijderoute?

  Tot vrijdag

 2. Frieda Reiziger

  Jammer, dat ik niet naar de muziek van de Fin met de moeilijke naam kon komen luisteren. Ik houd wel van moderne muziek, maar 6 oktober werd mijn dochter in Antwerpen 50 en gaf een groot feest waar ik niet mocht ontbreken. Vrijdag was een drukke dag met voorbereiden speech, instuderen feestlied, feestkleding strijken etc.!
  Hoop volgende keer wel van de partij (welke nu GroenLinks op ontploffen staat?) te zijn.
  Groet, Frieda.

 3. muziekgilde

  Graag Frieda! We zien je dan op 2 november 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s