Vrijdag 7 december 2012: Dansend het jaar uit…

Komende vrijdag 7 december is ‘t alweer zo ver: de laatste Muziekavond van het jaar 2012. En we gaan dansend het jaar uit, in driekwartsmaat, oftewel met een wals…

Uit Wikipedia:
“De wals is een danssoort die oorspronkelijk vanuit de volksmuziek uit Zuid-Duitsland en Oostenrijk rond 1770 is ontstaan. Kenmerkend is de 3/4-maat, al komen in Latijns-Amerika ook walsen in 6/8-maat voor.

Bekende danswalsen zijn geschreven door Joseph Lanner, Johann Strauss sr., diens zoon Johann Strauss jr. en Pjotr Iljitsj Tsjaikovski. Daarnaast werden er ook (meer gestileerde) walsen geschreven die vooral bedoeld waren voor meer concertante uitvoering, bijvoorbeeld door Frédéric Chopin, Franz Liszt, Johannes Brahms, Gustav Mahler en vooral door Johann Strauss jr. Franz Schubert schreef meerdere walsen voor onder andere piano.

Eerste tel of hemiool?
De Latijns-Amerikaanse wals is opvallend rijk aan syncopen, zowel in de melodie als de ritmische begeleiding. Het basisritme wordt hier bepaald door de hemiool, een accentverschuiving dat ontstaat wanneer in een driedelig metrum een tweedelig ritme wordt ingebracht.
Kenmerk van de Europese wals is de begeleidingsfiguur met een zwaardere eerste tel (puls), meestal een basnoot, gevolgd door twee lichtere tellen (meestal een akkoordje).
Bij de Curaçaose en de Venezolaanse wals daarentegen, valt de klemtoon veelal op de eerste en op de twee en een halve tel, waardoor het hemiool ritme ontstaat.”
Wie er lang over nadenkt, kan lange zinnen schrijven…

Neem uw eigen walsje mee…
Wordt u gegrepen door een driekwartsmaat in een symfonie van Beethoven of een koorwerk van Haydn? Konden ze ook swingen in de barok? Of heeft u een mooi voorbeeld van een Braziliaanse, Armeense of Zuidafrikaanse wals? Duik in uw voorraad en neem uw voorbeelden mee: de avonden van het Gilde zijn er om kennis en smaken te delen!

Vrijdagavond, half acht (tot uiterlijk half elf), in het Sint Annagebouw achter de Vituskerk, ingang Schapenkamp. We vragen 6 € als bijdrage in de huurkosten, en er is koffie/thee – en een drankje met zoutje in de pauze.

Advertisement

Leave a comment

Filed under Aankondigingen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s