Vrijdag 5 april: Bruckner en de anderen. Carte Blanche voor Ferry

abb1_bruckner_potraitOp vrijdag 5 april pakt Muziekgilde-lid Ferry van Geffen uit. Met beeld (jazeker, we worden modern!) en geluid voert hij ons in in de wereld van de monumentale componist Anton Bruckner (Ansfelden, 4 september 1824 – Wenen, 11 oktober 1896). Tijdens zijn vroege leven vooral bekend als uitvoerend musicus, vooral achter het orgel. Op latere leeftijd werd hij pas beroemd om zijn composities. En daarvan horen we er een paar voorbeelden!

Bruckner dankt zijn roem hoofdzakelijk aan elf groot opgezette symfonieën (waarvan negen door hem genummerd zijn en twee ‘officieus’), drie missen waarvan twee in middelgrote en een in zeer grote bezetting, een Te Deum, Psalm 150 en een strijkkwintet. Hij legde zich voornamelijk toe op de genres symfonie en religieus koorwerk en bereikte hierin grote hoogten.

Een waardige opvolger, deze Muziekavond van het Gilde, van de vorige bijeenkomst die in het teken stond van Richard Wagner, een componist die door Bruckner zeer werd gewaardeerd. Een fotoreportage van deze avond vindt u hier.
Maar Bruckner schreef anders, en andere werken (en geen enkele opera…)
Behalve Bruckner, zo meldt Ferry, komen ook andere componisten aan bod. Welke, wilde hij nog niet verklappen…

Advertisement

Leave a comment

Filed under Aankondigingen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s