Speellijst 13 december “Niet voor de poes…”

2013-12-13 19.33.39Op vrijdag 13 december 2013 vergastte Jos van der Pal ons op een avond met muziek en gedichten. De avond was “niet voor de poes…” oftewel? Die moest niet onderschat worden!

Het thema was ‘Dieren en muziek’ en ieder muziekstuk waarin een dier de hoofdrol speelde, werd voorafgegaan door een door Jos zelf gecomponeerde limerick. En uiteindelijk wist hij ons er zelfs toe te brengen, samen de Forel van Schubert te zingen!
Klik op deze link om de limericks nog eens terug te lezen: Limericken Jos van der Pal (via de link wordt een .pdf document gedownload).

(Van de website Onze Taal) Waar komt het woord limerick vandaan?
Het woord limerick is afgeleid van de Ierse plaats Luimneach (of, op z’n Engels, Limerick).
In Ierland was het de gewoonte om op bruiloften en partijen liedjes te zingen waaraan iedereen voor de vuist weg op rijm een couplet toevoegde. Na ieder couplet zong het gezelschap ‘Will you come up to Limerick?’ De liedjes hadden vaak het karakter van nonsenspoëzie.
De ouderdom van dit gezelschapsspel is niet bekend. Maar langzaamaan kreeg de limerick – zoals die liedjes werden genoemd – een vaste vorm. Het rijmschema is A-A-B-B-A, de eerste regel bevat meestal een (aardrijkskundige) eigennaam, in de volgende regels wordt een komische situatie geschetst, en de slotregel bevat de pointe.

Advertisement

Leave a comment

Filed under Speellijsten

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s